top of page

מקורות חינמיים לעיצוב תיק עבודות ומסמך אפיון שפה

"אני רוצה לעצב מסמך אפיון שפה מהמם! אני מוכנה להשקיע המון כסף על פונטים ותמונות סטוק וגם יש לי את כל הזמן שבעולם להתעסק בזה!"

אמרה (כמעט) אף אחת לעצמה.

אבל מה? זה נורא מבאס לשלוח ללקוחות מסמך שנראה קצת meh... 

מצד שני, פונטים בעברית עולים לא מעט כסף (ובצדק, אם תשאלו אותי) ולנבור שעות באתרי סטוק "חינמיים" כדי למצוא תמונות סטוק או קליפארט איכותי יכול לשרוף לנו שעות שלמות.  

אז עשיתי סדר בלינקים שאספתי במשך הזמן ואירגנתי אותם בצורה מסודרת כדי שאתם תוכלו לעצב בקלות מסמך אפיון שפה נאה שכיף לקרוא וגם להסתכל עליו.

פונטים בעברית 

מה חשוב לדעת לפני שבוחרים פונט? 

יש שני סוגים עיקריים של פונטים: פונט לטקסט רץ, כמו הטקסט שאתם קוראים עכשיו, פונט שניתן לקרוא אותו ברצף ובמהירות ('לרוץ איתו'). בד"כ מדובר בפונט 'נקי' מבחינה עיצובית - כזה שלא מכיל אלמנטים שיכבידו על העין בקריאה רציפה. 

פונטים נייטרליים וסופר שימושיים אפשר למצוא באתר של גוגל (לינק כאן בהמשך), למשל: Assistant, Heebo, Rubik, Open Sans. 

הסוג השני הוא פונט לכותרות (כמו הפונט שבחרתי ורכשתי עבור הלוגו שלי). מדובר בפונטים מיוחדים יותר כי הם בד"כ מכילים כל מיני קישוטים שנותנים להם אופי מיוחד. גם כאן אני אפנה אתכם לפונטים של גוגל כי הם חינמיים, אבל אלו פונטים שאני ממליצה להתרחק מהם: Rubik Beastly, Noto Rashi Hebrew (הרשימה קצרה הפעם!). 

למרות שפונטים לכותרות יכולים להיות כייפים יותר, אני ממש ממליצה לא להשתמש בהם לטקסטים רצים כי הם מכבידים על העין ופשוט לא ניתנים לקריאה רצופה. 

מעבר לעיצוב של הפונט, יש לו גם משקל (עובי, שמעוצב בנפרד באופן ידני בדר"כ). הטקסט שאתם קוראים עכשיו נכתב בפונט מסוג Assistant של גוגל במשקל רגיל. פונטים מקצועיים בדר"כ מגיעים במספר משקלים שונים עבור מטרות כתיבה שונות.

הנה ההבדלים בין המשקלים השונים של אסיסטנט אהובי: 

אני פונט אקסטרה לייט

אני פונט לייט

אני פונט רגיל

אני פונט סמי-בולד

אני פונט בולד

אני פונט אקסטרה בולד 

דבר נוסף שחשוב לזכור, הוא שכמו עם כל אלמנט עיצובי, גם לבחירת הפונט יש השפעה על הקוראים שלכם. פונט ילדותי או חמוד לא מתאים למסמך אפיון שפה שעוסק בנושא רציני ופונט מיושן כמו פרנק ריהל (הפונט שאיתו כותבים כתבי קודש) נראה מוזר בשימוש עם טקסטים שעוסקים בחדשנות. אם אין לכם זמן או עניין להתעסק בפונטים כדאי לבחור בפונטים נייטרלים.  

יצירת פונטים בעברית היא עבודה סזיפית ומורכבת ולכן הם גם עולים בהתאם, ובכל זאת, יש כמה טובים גם בחינם:

https://fonts.google.com/?subset=hebrew

http://freefonts.co.il

https://alefalefalef.co.il/resources/פונטים-בחינם/

https://פונטיםבעברית.co.il

https://www.pixelperfect.co.il/hebrew-free-fonts/

פונט פרנק-ריהל, תמונה מויקיפדיה

פונט גברת לוין של אאא המעולים (והוא חינמי!)

פונטים

איורים ותמונות סטוק

מה חשוב לדעת לפני שבוחרים איור או תמונה? 

  1. המטרה הראשונה של איורים או תמונות היא לשמש כאילוסטרציה לתוכן שכתבתם, ולא רק כדי לקשט את המסמך שיצרתם. כדאי לבחור אימג'ים שעובדים עם התוכן שכתבתם ומחזקים את המסר שאתם רוצים להעביר לקוראים.

  2. מומלץ לבחור תמונות או איורים בסגנון זהה או דומה כדי שיעבדו טוב ביחד וירגישו כמו סט. דרך טובה להקפיד על סגנון של מספר אימג'ים היא לעבוד עם אימג'ים של אותו המעצב או המעצבת. 

  3. שימו לב למשקל הקובץ שהורדתם ותקטינו אותו כמה שאפשר בעזרת תוכנה גרפית, כמובן בלי לאבד מהאיכות שלו. כל אימג' שתוסיפו למסמך שלכם מעלה את המשקל הסופי של הקובץ וקבצים כבדים נוטים להישלח לאט יותר, להיתקע בדרך או להכביד על תיבת המייל של הלקוח/ה. תמיד תוכלו לשלוח קבצים כבדים בעזרת אתרים כמו WeTransfer, אבל עדיף להימנע אם אפשר. 

  4. זכויות יוצרים זה לא צחוק, תקפידו עליהן וקחו אותן ברצינות כי בהחלט עלולים לתבוע אתכם אם תפרו את זכויות היוצרים. מעבר לעניין החוקי, יש אנשים שעבדו שעות על גבי שעות והשקיעו מהידע והכישרון שלהם כדי שאתם תוכלו להשתמש בעבודות שלהם בחינם. תנו ליוצרים את הקרדיט שמגיע להם בצורה בולטת ומכובדת לצד האימג' או בעמוד קרדיטים נפרד או שתרכשו את האימג'ים. למען הסר ספק, אני שילמתי על כל האימג'ים שאני משתמשת באתר שלי. 

  5. אם אתם אוהבים להשתמש באימג'ים באופן קבוע ורוצים לחסוך זמן והתעסקות, אני ממליצה לעשות מנוי בתשלום לאתר סטוק. אתר הסטוק האיכותי ביותר הוא Shutterstock, אבל הוא יקר ושיטת התמחור שלו (לשלם פר אימג' או לשלם על כמות גדולה מראש) פחות מתאימה לעצמאים והוא מיועד בעיקר למשרדים גדולים. לי יש מנוי לאתר Freepik ואני ממליצה עליו בחום! ❤️

טוב נו, איפה הלינקים?

הנה הנה, אין הרבה אבל מה שיש מומלץ. עברתי על המון (המון!) אתרי סטוק ואלו האתרים שאני ממליצה עליהם: 

https://www.freepik.com

https://unsplash.com

https://search.creativecommons.org

https://pixabay.com

https://www.pexels.com

https://undraw.co

איורים ותמונות סטוק

אייקונים

מה עושים בכלל עם אייקונים?

אני משתמשת באייקונים בתור בּוּלטים (Bullets) או בתור כפתורים במסמכי PDF אינטראקטיביים (כאלה שמכילים תפריטים לחיצים). 

אייקונים הם חמודים, כייפים ומוסיפים אלמנט עיצובי נוסף אם משתמשים בהם בתבונה. 

כל הדגשים שכתבתי לגבי איורים ותמונות תקפים גם לאייקונים, וכמובן חשוב להתאים גם אותם לסגנון העיצובי שבחרתם. 

אתרים מעולים לאייקונים:

https://www.flaticon.com/

https://www.freeiconspng.com/

https://icons8.com/

אני גם אוהבת להשתמש באייקונים בסקאלות האישיות שאני מכניסה למסמכי אפיון שפה. זה נחמד (אם דברים כאלה נחמדים לכם) ומוסיף קצת אופי למסמך, במיוחד אם תתאימו את האייקון לנושא או למותג שבו עוסק המסמך.

בדוגמה כאן אפשר לראות סקאלת אישיות לעסק קטן שמנוהל ע"י אישה חמודה מאוד והאייקון אפילו קצת מזכיר אותה. 

טיפ קטן לגבי סקאלת אישיות: תמיד תוסיפו את קו האמצע של הסקאלה (כמו שאני לא עשיתי כאן) כי אחרת קשה להבין איפה נמצא מרכז הסקאלה.

אייקונים

פלטות צבעים

למה כדאי לעבוד עם פלטת צבעים?

כי פלטות צבעים עוזרות לשמור על ניקיון ואחידות בעיצוב שלנו, וכשהן באות מוכנות מראש הן בדר"כ יפות יותר מהפלטות שנבחר בעצמנו והן גם חוסכות לנו זמן יקר בבחירת צבעים שעובדים טוב ביחד. יש לא מעט אתרים של פלטות צבעים וקל מאוד ללכת לאיבוד בין כל הצבעים היפים והרקעים המיוחדים, אבל כמו בפונטים גם בצבעים עדיף לשמור על פשטות. כדאי להתרחק מפלטות צבעוניות ורועשות שיסיטו את הפוקוס מהטקסט, לכן אני ממליצה להשתמש בפלטה של צבע 'צבעוני' אחד או שניים בלבד. אפור, שחור ולבן הולכים נהדר עם כל צבע ואפילו נראים מקצועיים ומתוחכמים יותר לצד נגיעה של צבע. אני גם ממליצה להתרחק מדוגמאות בסגנון הדפסים (Patterns) כי מהר מאוד הן הופכות להיות טו מאץ' ומשתלטות על העיצוב. רקע לבן ונקי, טקסט בצבע שחור וטיפה קטנה של צבע יקפיצו כל מסמך. 

טיפ צבעוני: חפשו בגוגל או בפינטרסט את הנושא שהמותג עוסק בו - או - את הצבע העיקרי שמופיע בלוגו שלו והוסיפו לחיפוש את הביטוי color combo או color palette (אפשר לראות דוגמאות לחיפושים הללו בגרסת הדסקטופ של המאמר הזה).

https://www.colourlovers.com/

https://color.adobe.com/

http://colormind.io/

https://www.colorhunt.co/?ref=producthunt

https://www.canva.com/colors/color-palette-generator/

Patterns - no, no, no

פלטות צבעות - כן, כן, כן

פלטות צבעים
bottom of page